Geplaatst op 2 reacties

De tien leukste schrijfcommunity’s

nanowrimo

Wil je een boek schrijven, heb je gegoogeld op: hoe schrijf ik een boek of hoe word ik auteur? Begin dan met het raadplegen van schrijfcommunity’s. Lees hieronder een overzicht van de tien leukste online en offline schrijfcommunity’s:

 1. Elk jaar begin november start een van de meest bekende schrijfcommunity’s: Nanowrimo, dat staat voor National Novel Writing Month. De dames die de schrijfcommunity Nanowrimo oprichtten, hebben berekend dat je gemakkelijk in een maand een roman of thriller kunt schrijven. Anders dan de naam doet vermoeden is dat het niet alleen voor de natie Amerika is weggelegd. Je kunt vanuit welk land waar dan ook meedoen. De regio ‘Europe The Netherlands’ telt meer dan tienduizend leden. Meedoen wijst zich van zelf. Je maakt een account aan op de website van Nanowrimo. Omgerekend schrijf je per dag 1666 woorden wat resulteert in een novelle van vijftigduizend woorden. Het gaat niet om kwaliteit maar om kwantiteit. Herschrijven naar een kwalitatief goed verhaal is van later orde. Nanowrimo is een goede stok achter de deur om meters te maken in je schrijfproces. Iedereen kan meedoen. Per mail ontvang je updates, tips en aanmoedigingen. Website en Facebook
 2. Wil je naast schrijven en publiceren ook meteen iets verdienen met je schrijfsels, dan kun je je korte verhalen, feuilletons, gedichten, essays en liedjes insturen naar het online magazine In de luie stoel.
 3. Via Wattpad kun je ook deelnemen aan verhalen schrijven. ‘s Werelds populairste platform voor verhalen. Wattpad verbindt een wereldwijde gemeenschap van 90 miljoen lezers en schrijvers via de verhalen die ze lezen en schrijven. Website, App en Facebook.
 4. Wil je beginnen of nog beter worden in het schrijven van verhalen, gedichten en columns, dan kun je een cursus creatief schrijven volgen. Op ikwilschrijven.nl kun je kiezen uit diverse opgeleide schrijfdocenten en cursussen, zoals Schrijfsalon Janine die op 29 oktober start met een basiscursus creatief schrijven. Hierin leert zij jou in 6 lessen de fijne kneepjes van het schrijversvak. Janine is niet alleen docent creatief schrijven, maar ook manuscriptredacteur en auteur.
 5. Schrijverspunt is voor en door schrijvers. Je kunt een verhaal uploaden en om feedback vragen. Er is een overzicht met schrijfwedstrijden waar je aan deel kunt nemen.
 6. Web Tales geeft je elke dag een nieuwe schrijfprikkel, een woord waarop je zo snel mogelijk een gedicht of verhaal dient te schrijven. Het woord moet in het verhaal voorkomen dat niet langer mag zijn dan 1500 woorden. Je kunt ook anoniem je verhalen delen. Je blijft anoniem tot een van de lezers geraden heeft wie je bent. Website en Facebook.
 7. Inkitt is een dynamische internationale schrijf- en lezerscommunity met wedstrijden en schrijfopdrachten. Ook kun je meteen beginnen aan het schrijven van je verhaal door te klikken op ‘Write your story’. Je kunt inloggen met Facebook of Twitter. Elke maand komt een nieuw genre aan bod met de schrijfwedstrijden. In de maand oktober is dat Horror. Dus schrijf je horror verhalen of lees je ze graag, dan kun je hier te recht. Je kunt een stem op je favoriete verhaal uitbrengen. De auteur met de meeste stemmen wint eeuwige roem en gouden, zilveren of bronzen badges op zijn profiel. Website en Facebook.
 8. Schrijfcommunity Literairwerk heeft een Wall of Fame voor de winnaars van de schrijfwedstrijden. Je kunt feedback geven onder de knop ‘Lees Groeiend werk’. Met de knop ‘Plaats nieuw werk, kun je jouw verhaal uploaden. Ze geven ook een e-tijdschrift uit waarvoor je zelf het bedrag mag bepalen (minimaal €1,18). Sommige delen worden gratis aangeboden. Website en Facebook.
 9. Schrijven Online is de bekendste schrijfcommunity van Nederland en trekt 100.000 bezoekers per maand. Ze publiceren er een overzicht van schrijfwedstrijden, je kunt je verhaal laten proeflezen en je kunt er schrijfactiviteiten aanmelden. Schrijven Online heeft ook een Academie: een aanbod van verschillende betaalbare schrijfcursussen voor beginners en gevorderden. Je kunt ook lid worden van Schrijven Magazine. Daarin staan schrijftips, schrijfoefeningen, workshops, informatie over het schrijven en uitgeven van je eigen boek én inspirerende interviews met bekende én onbekende schrijvers en dichters. Website en Facebook.
 10. Tip: start zelf een schrijfcommunity, of een schrijfclub zo je wilt. Als voorbeeld het Huizer Schrijversgilde, een offline schrijfcommunity. Schrijvers uit Huizen en omstreken komen eens per maand bij elkaar om live te schrijven onder leiding van voorzitter en oprichter Janine van der Hulst. Ze hebben inmiddels al drie verhalen- en gedichtenbundels geschreven.

pc schrijvende eekhoorn HG

Neem je ook deel aan een van de hierboven omschreven schrijfcommunity’s of misschien mis je nog een schrijfcommunity in dit lijstje? Dan waardeer ik het als je dat in een reactie op dit bericht even laat weten.

2 gedachten over “De tien leukste schrijfcommunity’s

 1. SchrijversCirkel is een gratis interactieve website waar schrijvers elkaar helpen elkaars werk te verbeteren door middel van o.a. proeflezen.
  Daarnaast schrijven we regelmatig schrijfwedstrijden uit en ook leden kunnen een wedstrijd uitschrijven.
  In onze bibliotheek vind je informatie over het schrijfproces en vragen kun je stellen in de groepen en de forums.
  We zijn recentelijk geopend en op zoek naar actieve leden. Bij je inschrijving maak je tot 30 oktober kans op het boek ‘Mosterd voor de maaltijd’ door Leonardo Pisano en Marit van Ekelenburg.

  1. Wat leuk! Vriendelijk dank voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *