Geplaatst op Geef een reactie

Herschreven: Dinsdag, dagboek over mijn meissie – Willem Hekker

Op een dag ontmoette ik Janine. We raakten in gesprek over haar werkzaamheden als redacteur, auteur en uitgever en ik vertelde haar mijn verhaal. Ze vroeg of ze mijn verhaal mocht lezen en of ze er ook iets mee mocht doen. Na jaren van herschrijven – want dit dagboek is net als een roman – resulteerde het in deze prachtige uitgave.

Dit verhaal, waar ik in de afgelopen jaren in opdracht van de oorspronkelijke auteur Willem Hekker aan mocht werken, is met vallen en opstaan, en in periodes van schrijven in een flow tot door omstandigheden helemaal niet kunnen schrijven, eindelijk tot stand gekomen en is gebundeld in het boek met de titel Dinsdag. 

Willem Hekker, in Huizen vooral bekend van zijn Huizer Bijnamen-boek Van wéël bin je dr één, hield jarenlang een dagboek bij tijdens het ziekbed van zijn eerste vrouw. Dit titel van dit dikke dagboek (zo dik als een pak kopieerpapier) Dinsdag, is vernoemd naar de dag waarop zijn vrouw regelmatig naar het ziekenhuis moest voor behandeling.

Op 26 september, tijdens het Open Podium in de bibliotheek van Huizen, tussen 10.30-12.00 uur, werd het eerste exemplaar overhandigd aan de toenmalige huisarts van de familie Hekker, dokter Bloemen.

Het boek heeft een bijzonder mooie cover, het is getekend en vormgegeven door Hekkers kleinzoon, Tim Fokker.

De auteur, Willem Hekker, over het boek: ‘Dit is een waargebeurd verhaal, opgedragen aan alle mensen die kanker hebben of hebben gehad en in het bijzonder aan mijn eerste vrouw Johanna, die inmiddels is overleden. In de periode van haar ziek-zijn heb ik elke dag geschreven over alle dingen die we samen meemaakten. Van tevoren had ik nooit gedacht dat dit uiteindelijk een heel lang verhaal zou worden; al die dagelijkse stukjes vormden een dik pak papier.

Bij mijn huidige vrouw is ook kanker ontdekt. Na de nodige chemo’s en een operatie is zij weer helemaal hersteld. Maar je weet het nooit met deze sluipmoordenaar.

Op een dag ontmoette ik Janine. We raakten in gesprek over haar werkzaamheden als redacteur, auteur en uitgever en ik vertelde haar mijn verhaal. Ze vroeg of ze mijn verhaal mocht lezen en of ze er ook iets mee mocht doen. Na jaren van herschrijven – want dit dagboek is net als een roman – resulteerde het in deze prachtige uitgave.’

Toen ik Willems verhaal onder ogen kreeg en las, greep het me direct bij de keel. Dit ontroerende en confronterende verhaal zet aan tot nadenken en leidt tot opening van gesprek over dit moeilijke onderwerp. Tijdens het herschrijven en redigeren heb ik zowel tranen gelachen als gehuild.

Liefhebbers van de dagboeken van Hendrik Groen en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, zullen dit verhaal zeker waarderen.

Het boek Dinsdag is te koop bij Willem Hekker (willem1948@live.nl), in de webwinkel van Uitgeverij Lieve Hart, de boekhandel en bol.com. Prijs: € 25,- (exclusief verzendkosten) Aantal pagina’s 454.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *