Geplaatst op Geef een reactie

De Kaasventer en Gevangen Wind

 

De Kaasventer

Lieve mensen, bij deze een berichtje met uitleg over de nieuwste en eerste uitgaven van De Kaasventer en Gevangen Wind door Uitgeverij Lieve Hart.

Trouwe volgers, Facebookvrienden en boekbloggers zagen het al op Social Media: ik stond bij een stapel boeken met de titel De Kaasventer in een kaaspakhuis. Hoe kon dat zo opeens en waarom was daar van tevoren niet over verteld? Wel, dat ga ik je nu allemaal uitleggen.

De Kaasventer

Ter ere van het 100-jarig bestaan hebben we, en met ‘we’ bedoel ik de werkgevers en werknemers, een autobiografie geschreven over kaasgroothandel Visser Kaas. Deze biografie heeft de titel De Kaasventer.  Voor het schrijven van de biografie kreeg ik toegang tot familiearchieven en -verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas in Huizen. Het researchwerk van oud-directeur Ad van Mill en de door mij geschreven biografie werden samengevoegd tot het verhaal De Kaasventer.

Rond 1880 begon de eerste Huizer met het venten van kaas in Duitsland. In de dorpsmond werden de kaasventers Duitse Kruiers genoemd. Een van die Duitse Kruiers was de oervader van Visser Kaas. Het bedrijf is van generatie op generatie over gegaan en inmiddels werkt de vijfde generatie in het bedrijf.

Ik vond het begrip Duitse Kruier een interessant gegeven om in het vervolg op Lieve Hart! over te verhalen. Lieve Hart! verhaalt over het vissersleven van Huizen aan het begin van de vorige eeuw. De malaise in de visserij sloeg toe en toen de Zuiderzeewet in 1918 een feit werd, met als gevolg dat de Afsluitdijk gebouwd zou worden, betekende dat de nekslag voor de visserij in Huizen. Vele vissers gingen daarom kaas venten.

Nu vond ik het een mooi idee, wanneer de biografie van Visser Kaas met de twee romans Lieve Hart! en Gevangen Wind samengevoegd zouden worden in één boek en als verrassingsgeschenk voor de gasten op het jubileumfeest zou worden meegegeven. En omdat het geen verrassing meer is als al bekend is wat het geschenk zal zijn, heb ik er niet eerder over bericht. Ook speelde mee dat op de achterkant van De Kaasventer een bijzonder symbool staat dat op de feestavond werd onthuld. Visser Kaas werd namelijk door Zijne Majesteit de Koning het recht verleend om vanaf 28 oktober 2016 Het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te voeren.

Gevangen Wind

Het boek De Kaasventer is, zoals ik al vertelde, een speciale uitgave ter ere van het 100-jarig bestaan van Visser Kaas. Voor mijn lezers heb ik een andere uitgave gemaakt, met bijna dezelfde inhoud. De titel van het boek is Gevangen Wind en het eerste deel Lieve Hart! is eveneens in deze uitgave gebundeld.

De boekbloggers die zich hebben aangemeld zullen de komende week hun recensie-exemplaren ontvangen.

Gevangen Wind is op deze website te bestellen via deze LINK.

cover gevangen wind

En? Wat vind je van de cover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *