Geplaatst op Geef een reactie

Gevangen Wind en De Kaasventer

 

 

Gevangen Wind: de roman

Voor mijn trouwe lezers heb ik een speciale traktatie: de historische roman Gevangen Wind.

Een avontuurlijk verhaal

Gevangen Wind volgt het leven van de zeventienjarige Marrie in 1906, die in het kleine vissersdorp Huizen woont. Als oudste dochter zorgt ze voor haar zusjes en begint tegen de wil van haar moeder een relatie met vissersknecht Lammert. Na een zware zeestorm verdwijnt Lammert spoorloos. Acht jaar later verlaat Marrie Huizen om een nieuw leven op te bouwen in een wereld van veeboeren, kazen en venters. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks, waardoor haar leven voorgoed verandert.

Een droom die uitkwam

In 2016 verwezenlijkte ik, Janine van der Hulst-Veerman, mijn droom door de roman Gevangen wind te publiceren. Het boek werd met open armen en lovende recensies ontvangen. Mijn schrijfstijl staat bekend als beeldend, warm en liefdevol, en ik ben verheugd deze rijke verhalen met jullie te delen.

De Kaasventer: een luchtige reis door de geschiedenis van Visser Kaas

Laten we even een rondje maken door de heerlijke wereld van kaas en geschiedenis. Ter ere van het 100-jarig bestaan heb ik met de hardwerkende kaashelden van Visser Kaas een autobiografie geschreven die je het water in de mond doet lopen: De Kaasventer. Dankzij mijn toegang tot de familiearchieven en smakelijke verhalen van deze kaashandel in Huizen, heb ik samen met oud-directeur Ad van Mill, de autobiografie van de generaties van Visser Kaas geschreven.

Van Duitse Kruiers tot Koninklijke kaas

Stel je voor, rond 1880 begon de eerste Huizer met het venten van kaas in Duitsland. In de volksmond werden ze Duitse Kruiers genoemd. En een van deze dappere kaasventers was de oervader van Visser Kaas. Het bedrijf is sindsdien als een lang gerijpte kaas van generatie op generatie doorgegeven, en inmiddels zwaait de vijfde generatie de scepter.

Van vis naar kaas: een verrassende wending

Wist je dat de Zuiderzeewet van 1918 de visserij in Huizen de genadeklap gaf? Vele vissers lieten hun netten in de steek en pakten een kar vol kaas. Dit intrigerende verhaal inspireerde me om het begrip Duitse Kruier een plek te geven in mijn historische roman Lieve Hart!. Het leek me een fantastisch idee om de biografie van Visser Kaas samen te voegen met mijn historische romans Lieve Hart! en Gevangen Wind in één boek als een verrassing voor de gasten op het jubileumfeest. En wat een verrassing was het!

Een Koninklijke onthulling

Op de achterkant van De Kaasventer prijkt een bijzonder symbool dat op de feestavond werd onthuld: Visser Kaas werd door Zijne Majesteit de Koning het recht verleend om vanaf 28 oktober 2016 het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te voeren. Wat een eer!

Gevangen Wind is HIER te bestellen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *