Geplaatst op 5 reacties

Wie is toch die vrouw op de cover van Gevangen Wind?

 

Het is de Maand van de Geschiedenis met het thema geluk en het is Kinderboekenweek. Het ultieme moment om te vertellen wie de vrouw op de cover van Gevangen Wind is en wat dit met de Kinderboekenweek te maken heeft.

De vondst van de afbeelding

Op de Deventer Boekenmarkt een paar jaar geleden vond mijn man een ansichtkaart van een schilderij van een Huizer vrouw. Op de achterkant staat niets over een kunstenaar vermeld. Er staat alleen in de linkerbovenhoek HUIZEN en linksonder het getal 9 en in het midden onder de scheidingslijn tussen het adres en groet-gedeelte een windwijzerteken. Google leverde niets op, evenmin het zoeken op afbeelding. Ik ging ervan uit dat er op de afbeelding geen rechten rusten en aangezien het toch bewerkt zou worden, verwachtte ik geen problemen. Maar toch bleef ik me afvragen wie die vrouw toch was en wie model had gestaan voor het oorspronkelijke schilderij?

Antwoord op mijn prangende vraag

Op de Tweede Open Botterdag van 22 juni jl. bleek hoe klein de wereld is. Uit onverwachte hoek kreeg ik antwoord op die prangende vraag. In de week voorafgaand aan deze Open Botterdag bestelde een bijzonder persoon Gevangen Wind via mijn website. En wel Dick Schaap.

Dick Schaap is de auteur van de vissersroman Uitgetekend die verhaalt over de periode voor en tijdens de bouw van de haven van Huizen. Voordat Huizen een haven kreeg werden de schepen gelost voor het strand. De platbodems konden redelijk dicht bij het strand komen en de bodem van de toen nog Zuiderzee liep daar zeer geleidelijk af, waardoor men nog best ver het water in moest om met paard en wagen bij de schuiten te komen. Met kalm weer was dit niet zo’n probleem, maar wanneer het stormachtig was, dan kon dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Om die reden werd er gepleit voor een eigen haven, die uiteindelijk ik 1854 werd gebouwd. Dick Schaap omschrijft deze periode in zijn boek.

Tot mijn grote verrassing kwam Dick Schaap ook naar de Tweede Open Botterdag om net als ik zijn boeken te signeren. Dat was voor mij de gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van hem te kopen. En weet je wat hij vroeg?
‘Weet je wie die vrouw is op de voorkant van je boek?’
En ik heel verbaasd: ‘Uh, nee. Ik heb gezocht, maar kon het niet vinden.’
Tot mijn grote verrassing antwoordde hij: ‘Dat is mijn moeder, Heintje Koeman. Ik heb thuis een foto van haar, ik mail het je van de week.’

En inderdaad ik ontving de foto van zijn moeder, die in dezelfde houding was gefotografeerd en waarvan een onbekende kunstenaar een portret heeft geschilderd. In de mail vertelde Dick Schaap:

“De foto is gemaakt omstreeks 1922. Mijn moeder, Heintje Koeman, was toen 18 jaar. Ze is gefotografeerd met haar moeder, Lijsje Prins.
Zij woonden op huisnummer A93, later werd dit Visserstraat 80. Nu is het genummerd aan de Vletstraat. In dit huis woonden toen 5 personen: mijn grootmoeder, mijn moeder, haar zus Aaltje en twee ongetrouwde ooms: Hendrik en Kees Prins. De familienaam Prins is in Huizen bewaard gebleven in een straatnaam, de Piet Prinsstraat. Hij was een oom van mijn grootmoeder. De foto is (zonder toestemming van de betrokkenen) jaren later in de openbaarheid gekomen. Het hoofd van mijn moeder is apart op allerlei manieren afgebeeld en overal verspreid.”

Zonder dat ik het wist prijkte al die tijd dus de moeder van een andere Huizer auteur op de cover van Gevangen Wind.

Wat heeft dit alles te maken met de Kinderboekenweek?

Maar wat heeft dit verhaal nu te maken met de Kinderboekenweek? Welnu het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep is geïllustreerd door Annet Schaap en zij is de dochter van Dick Schaap. Ook schreef zij het zeer goed ontvangen kinderboek Lampje waar Dick Schaap op de Tweede Open Botterdag al vol trots over wist te vertellen.

Een van de boeken bestellen en lezen?

Lees een gedeelte uit Gevangen Wind gratis op Google Play Boeken

 

 

 

 

[yabp 40]

[yabp 41]

 

 

 

5 gedachten over “Wie is toch die vrouw op de cover van Gevangen Wind?

 1. Wat ontzettend leuk om dit te weten. Zelfs ik dacht wie zou dat nu toch zijn.
  Groet, Hannie

  1. Dank je wel voor je leuke reactie Hannie.
   Lieve groet,
   Janine

 2. Wat een mooi achtergrondverhaal, wow! Nu vind ik de cover van het boek nóg toffer. Vindt meneer Schaap het niet raar of moeilijk dat zijn moeder nu op het boek staat?

  1. Dank je wel Sandy, meneer Schaap is geloof ik eerder trots en beschouwt het eerder als een mooi toeval dan dat hij het raar vindt. Hij heeft me zelfs de foto van zijn moeder met toelichting gemaild.

   1. Awh wat ontzettend leuk om te lezen! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *